Doplnok stravy

Na zvýšenie hladiny testosterónu u mužov pomáha spánok

Viete, akú súvislosť má spánok a zvýšenie hladiny testosterónu u mužov? Ide o perfektne prepracovaný systém, ktorý však môžeme pozitívne ovplyvniť aj my sami.

Na zvýšenie hladiny testosterónu u mužov pomáha spánok

Čo je testosterón?

Testosterón je mužský hormón, ale možno vás prekvapí, že v menšej miere ho majú aj ženy. Väčšina ľudí ho má spojený s typicky mužnými rysmi – osvalenou postavou, hrubým hlasom, bojovným správaním, bujnými vlasmi a fúzmi a samozrejme s plodnosťou. Je to pravda. Testosterón toho má však za úlohu oveľa viac. Celý hormonálny systém je dômyselne prepojený a vďaka hormónom sú riadené jednotlivé orgány alebo procesy v tele. Testosterón je dôležitý aj preto, aby mal muž energiu. Počas stredného veku sa pokles hladiny testosterónu začína prejavovať znateľnejšie, a tak páni obvykle vyhľadajú doplnok stravy na udržanie jeho hladiny. Oveľa viac sa toho dozviete v článku o ubúdaní testosterónu. Je fajn vedieť, čo je to andropauza a prečo s testosterónom súvisí.

Ako pôsobí spánok na zvýšenie hladiny testosterónu u mužov?

Hormonálny systém je aktívny počas REM fázy spánku (spánok sa delí na viacero cyklov a REM fáza je tá najhlbšia). Jednotlivé fázy sa počas noci opakujú. Čím dlhšie spíme, tým viac REM fáz máme a tým väčší priestor dávame nášmu telu na vytvorenie optimálnej hladiny testosterónu. Preto je efektívnejšie snažiť sa o podporu tvorby testosterónu, než o jeho umelé navyšovanie. Mimochodom, to je niečo, čo sa týka len niekoľkých málo špecifických prípadov. Užívanie testosterónu v tabletách by bolo jednoduché riešenie na pohľad, v skutočnosti to ale nie je nič pre bežného muža. Zmienili sme sa o tejto problematike v článku o doplnkoch stravy s testosterónom.

Aj kvôli tomu sa nedá povedať, že by popoludňajšie zdriemnutie napomohlo zvýšeniu testosterónu u mužov – počas tohto krátkeho času sa často do hlbokej fázy spánku často ani nedostaneme.

Ako teda správne spať?

  • Spite aspoň 8 hodín každý deň a pred zaspávaním žiadne počítače ani telefóny,
  • zaspávajte a vstávajte v rovnakom čase, aj počas víkendov,
  • odstráňte rušivé elementy – hluk, svetlo, spálňu dobre vetrajte a neprekurujte.

Hladina testosterónu kolíše aj počas dňa. Práve vďaka spánku ho majú muži najviac ráno a najmenej večer, kedy sa už, takpovediac, zásoby zmenšili. 

Keď chybí testosterón, muž to na sebe spozná

Takmer vždy sa dostaví únava, vyčerpanie a podráždenosť. Dovtedy aktívny muž zrazu radšej vyhľadáva pokoj a nie je s ním reč. Testosterón sa podpíše aj na vzhľade – pokiaľ jeho hladina klesá, tuk sa viac ukladá do oblasti brucha a horšie sa buduje svalová hmota.

Pokles testosterónu, samozrejme, zohráva úlohu aj v intímnom živote. Môže sa znižovať libido, napriek tomu, že muž je stále v relatívne mladom veku. Podľa výskumov začína testosterón klesať už po tridsiatke každým rokom približne o 2 %. Už v tomto období je ideálne strážiť si svoju hladinu testosterónu. Všetky spomínané prejavy klesajúcej hladiny testosterónu možno označiť pojmom andropauza, čiže prechod. Andropauza se týka všetkých mužov, ale dá sa na ňu dobre pripraviť.

Na zvýšenie hladiny testosterónu u mužov pomáha spánok - ilustračný obrázok

Okrem spánku pomáhajú výživové doplnky 

Je dobré orientovať sa vo viacerých smeroch a tvorbu testosterónu podporovať ako to len ide. Okrem spánku je pre mužské zdravie dôležitý dostatočný príjem zinku a selénu. Ostatne, tie sú výborné aj na močové cesty a prostatu. Zinok sa podieľa na udržanie normálnej hladiny testosterónu a plodnosti. Keďže v jedálničku ich máme málo, odporúčame zamerať sa na nich prostredníctvom výživových doplnkov. Zinok je na podporu testosterónu odporúčaný mnohými odborníkmi. Okrem doplnkov stravy sa orientujte na skvalitnenie svojho jedálnička a jedzte potraviny bohaté na zinok. Stále vás zaujíma ešte niečo ďalšie? Prečítajte si, aké majú selén a zinok účinky na mužské zdravie.

 

ProMan PLUS+ balení

ProMan PLUS+

Prirodzená podpora testosterónu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa