Doplnok stravy

Aké majú selén a zinok účinky pre mužské zdravie a kedy ich dopĺňať

Základné minerály, ktoré si organizmus nedokáže sám vytvoriť. Zaujímali ste sa niekedy o to, či ich máte dostatok? A je možné, že majú selén a zinok účinky v oblasti mužského zdravia a plodnosti?

Aké majú selén a zinok účinky pre mužské zdravie a kedy ich dopĺňať

Zinok ani selén si telo samo nevyrába

A navyše sú pre jeho fungovanie nevyhnutné. Bez niektorých prvkov sa náš organizmus zaobíde, hoci mu pomáhajú. To sa ale netýka selénu a zinku – tie sú skutočne nezastupiteľné. Prijímame ich teda formou stravy a vylučujeme na toalete alebo potením (aj preto sa odporúča tým, ktorí trpia zvýšeným potením, piť viac minerálnych vôd). Telo si bohužiaľ ani nedokáže robiť dlhodobé zásoby týchto živín, preto je každý deň dôležitá pestrá a plnohodnotná strava, prípadne obohatená o výživové doplnky. Čo sa pôsobenia týka, majú selén a zinok účinky predovšetkým na ochranu buniek pred oxidatívnym stresom, na stav vlasov a nechtov, ale aj vplyv na plodnosť.


Pre podporu tvorby spermií

Selén je látka, ktorá sa podieľa na normálnej spermatogenéze – tvorbe spermií, ale aj na ich pohyblivosti. To je úplný základ, pretože mužské pohlavné bunky a ich kvalita majú s plodnosťou priamu súvislosť. V tomto ohľade majú selén a zinok veľmi podobné účinky: zinok navyše napomáha udržať normálnu hladinu testosterónu (mužského pohlavného hormónu), ktorý potenciu tiež ovplyvňuje. Zvlášť dôležitý je zinok v období dospievania, pretože má vplyv aj na správny vývoj a rast. Hoci sa zdá, že selén a zinok potrebujú hlavne muži, nenechajte sa zmiasť. Rovnako dôležité sú aj pre ženy.


Majú selén a zinok účinky na imunitu?

Áno, veľké. Oba prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému ako jedny z najdôležitejších prvkov. Pri ich nedostatku totiž dochádza k zníženej stimulácii bielych krviniek – a to sú bunky nášho imunitného systému.

Nejde však iba o imunitu v tom zmysle, že neprechladneme. Pri nedostatku zinku sa horšie hoja rany alebo nás môžu trápiť afty. Okrem toho preukazujú selén a zinok účinky na normálny stav kostí a podieľajú sa na metabolických procesoch v našom tele a ochrane buniek. Skrátka, ide o živiny, ktoré je dobré dopĺňať.


Kde hľadať selén a zinok

Zinok môžeme vo všeobecnosti hľadať v potravinách bohatých na bielkoviny – mäse, rybách, vnútornostiach a vajíčkach. Zvlášť bohaté sú na zinok morské plody a ustrice (tie sú odporúčané aj ako afrodiziakum a prostriedok na potenciu). Z rastlinných zdrojov musíme spomenúť droždie, tekvicové semienka, ale aj obilniny. Zdroje selénu sú veľmi podobné. Opäť sú to dary mora, celozrnné obilniny a orechy. Tu však záleží na tom, kde rastú – selén v potravinách sa odvíja od toho, koľko selénu bolo v pôde.


Osoby, ktoré sa dlhodobo stretávajú so stresom, majú fyzicky alebo psychicky náročnú profesiu alebo skrátka vedú veľmi aktívny život, majú spotrebu minerálov ešte väčšiu. Pri záťaži či chorobe ich spotreba stúpa a pretože majú selén a zinok účinky pôsobiace priaznivo takmer na celé telo, je určite dobré ich dopĺňať.

ProMan PLUS+ balení

ProMan PLUS+

Prirodzená podpora testosterónu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa