Doplnok stravy

Selén: odporúčaná denná dávka závisí od vašej váhy

Viete, prečo je tento prvok dobrý? Je potrebný pre pohlavné orgány, štítnu žľazu a tiež imunitu. Čo sa týka pravidelného príjmu, pre selén bola stanovená odporúčaná denná dávka maximálne 200 – 400 mikrogramov. Zásadné je však vziať do úvahy aj vašu váhu.

Selén: odporúčaná denná dávka závisí od vašej váhy

Čo sa v tomto článku dozviete?

  • ako vypočítať odporúčanú dennú dávku selénu
  • v čom prospieva mužom a v čom ženám
  • v akých potravinách selén nájdete
  •  

1 mikrogram selénu na 1 kg váhy

To je základný výpočet, ktorým sa dá riadiť. Ak však vážite viac, nemali by ste prekračovať maximálne možné množstvo, čo je 200 – 400 mikrogramov denne. Pre dospelých je teda optimálne dopĺňať 60 – 150 mikrogramov denne. Tieto čísla vám pomôžu v prípade, že sa rozhodnete užívať selén vo výživových doplnkoch. Ak dáte prednosť častejšej konzumácii potravín bohatých na selén, predávkovanie prakticky nehrozí.

Selén priaznivo ovplyvňuje tvorbu spermií

Spoločne so zinkom tvoria nerozlučnú dvojicu pre mužské zdravie. Má vplyv na dozrievanie a pohyblivosť spermií. Zaujímavé je, že telo spotrebuje viac selénu vo chvíľach, kedy máme zvýšenú fyzickú záťaž a tiež ak ste fajčiari.

Selén priaznivo ovplyvňuje tvorbu spermií - ilustračný obrázok

Selén je vynikajúcou živinou nielen pre mužov: keďže sa podieľa na podpore imunity a ochrane buniek pred oxidatívnym stresom, ocenia ho aj ženy. Nedostatok selénu nie je dobrý kvôli štítnej žľaze. Faktom je, že tento prvok prospieva aj kráse, pretože podporuje kvalitu nechtov a vlasov.

Pre ženy bola odporúčaná denná dávka stanovená rovnako ako pre mužov: 1 mikrogram na 1 kg váhy.

Selén má veľa zdrojov, ale nie všetky sú kvalitné

Medzi vynikajúce zdroje selénu patria oriešky, hlavne para orechy. Ďalej semienka, celozrnné obilniny, strukoviny, ale aj vnútornosti a rybie mäso. Problém je v tom, že základom všetkého je obsah selénu v pôde. Odtiaľ sa dostáva do rastlín a ich plodov.

Lenže selénu je v pôde na našom území málo, a tak chýba aj vo vypestovaných plodinách. Nedostatkom selénu preto trpí celý potravinový reťazec – ľudia aj zvieratá. Podobná situácia je aj so zinkom. Oba prvky sú pre všetky živočíchy nevyhnutné, takže je dobré zamerať sa na ne a zvýšiť konzumáciu potravín s ich obsahom.

 

ProMan PLUS+ balení

ProMan PLUS+

Prirodzená podpora testosterónu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa