Doplnok stravy

Aké sú zdroje vitamínu B12? Hľadajte ho v mäse a vnútornostiach

Jeho druhý názov je kobalamín. Pravdepodobne poznáte vitamín B ako taký, ale pozrime sa konkrétne na vitamín B12 podrobnejšie. Nie je totiž Béčko ako Béčko. Aké sú zdroje vitamíny B12 a kto by ho mal dopĺňať formou výživových doplnkov sa dozviete nižšie:

Aké sú zdroje vitamínu B12? Hľadajte ho v mäse a vnútornostiach

Pre správnu krvotvorbu a vývoj nervovej sústavy 

Vitamín B12 je v tomto smere veľmi dôležitý v detstve. Práve vtedy sa vyvíja nervová sústava a ak majú deti problém s konzumáciou mäsa, nie je od veci otestovať hladinu vitamínu B12. Nedostatok vitamínu B12 sa u detí prejavuje nechutenstvom, ktoré negatívne ovplyvňuje ich vývoj. 

Problém s vitamínom B12 majú tiež vegáni a vegetariáni. Keďže zdroje vitamínu B12 sú predovšetkým živočíšneho pôvodu, nie je pre nich prakticky možné ho získať zo stravy. Ľudia, ktorí preferujú rastlinnú stravu by mali vážne uvažovať o dopĺňaní vitamínu B12 formou výživových doplnkov. V dospelosti je to dôležité hlavne pre krvotvorbu – podieľa sa na tvorbe červených krviniek. 

Mäso a vnútornosti – prečo nájdeme vitamín B12 práve v nich? 

Spomeňme krátko aj to, aké sú zdroje vitamíny B12 v rastlinnej ríši. Našli by sme ho v chlorelle a spiruline. Bohužiaľ, sú to potraviny, ktoré sa konzumujú len zriedkavo. A ak áno, platí, že vitamín B12 z rastlinných zdrojov má v ľudskom tele obmedzenú vstrebateľnosť. 

Zamerajme sa teda na živočíšne zdroje vitamínu B12: mäso, vnútornosti a trochu ho nájdeme aj vo vajíčkach. Všimnite si tú súvislosť: vitamín B12, ktorý sa podieľa na krvotvorbe, nájdeme hlavne v bohato prekrvených častiach mäsa. Tým sú vnútornosti – pečeň, obličky či srdce. Menšie množstvo je potom v červenom mäse všeobecne a neporovnateľne menej v bielom mäse. 

Prečo je vitamín B12 taký dôležitý pre mužov? 

Tieto účinky sú potvrdené zdravotníckymi úradmi: 

  • Prispieva k normálnej činnosti nervovej sústavy 
  • Prispieva k správnej funkcii psychiky 
  • Prispieva k normálnej tvorbe červených krviniek 
  • Prispieva k normálnej funkcii imunitného systému 
  • Prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy 

Vitamín B12 muži jednoducho potrebujú pre svoj aktívny život, aby mali duševnú a fyzickú silu. Pre zachovanie zdravia je dôležité celé spektrum vitamínov a minerálov, medzi ktoré vitamín B12 rozhodne patrí. Vzhľadom na to, aké má vitamín B12 zdroje, pre pánov nemusí byť zložité ho pravidelne dopĺňať. 

Vnútornosti aj netučné mäso sú výživovo nesmierne hodnotné. Okrem vitamínu B12 majú vysoký obsah bielkovín, čo je živina nevyhnutná pre rast svalovej hmoty.

Nezabite ale dobrú surovinu zlou prípravou! Mäso a vnútornosti pripravujte šetrne a nepoužívajte priveľa tuku. 
ProMan PLUS+ balení

ProMan PLUS+

Prirodzená podpora testosterónu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa