Doplnok stravy

Odporúčaná denná dávka horčíka: kedy sa vyplatí ju dodržiavať?

Horčík je najzákladnejšou živinou pre kosti, svaly, ale tiež na podporu energie. Aká je odporúčaná denná dávka horčíka a prečo sa zamerať na jeho pravidelný príjem?

Odporúčaná denná dávka horčíka: kedy sa vyplatí ju dodržiavať?

Ako nám prospieva horčík? V čom je dobrý horčík pre mužov?

Magnézium, čiže horčík, je potrebný pre 300 rôznych procesov v ľudskom tele. Udáva sa, že viac ako polovica ľudí môže trpieť jeho nedostatkom.

Na čo všetko nám slúži horčík?

  • Podporuje správnu funkciu svalov,
  • je dôležitý pre kvalitu kostí,
  • pozitívne ovplyvňuje spánok a duševnú pohodu,
  • prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania,
  • podporuje činnosť nervovej sústavy.

Na starosť toho má ale oveľa viac. Prečo máme všeobecne málo horčíka? Dôvodov je viac. Ľudské telo si ho samo nevie vyprodukovať a tak je odkázané na príjem v strave. Postupne sa ukazuje, že bežné potraviny sú dnes bohužiaľ na horčík chudšie než predtým

Ďalšou príčinou je, že spotreba horčíka stúpa so záťažou – so stresom, fyzickým výkonom alebo napríklad pri nezdravom životnom štýle. Moderná doba na nás kladie vysoké nároky a my svoje telo zároveň zabúdame vyživiť v potrebnej miere. 

Odporúčaná denná dávka horčíka je pre dospelého človeka stanovená na 375 mg. Iné potreby ale môžu mať športovci, tehotné ženy či seniori. 

Kto by sa mal na horčík zamerať o niečo viac? 

Ako sme spomínali, viac magnézia potrebuje organizmus počas fyzickej aktivity. Určite viete, že horčík sa odporúča doplňovať počas športu a pomôže napríklad po náročnom výstupe na dovolenke, na ktorý nie sme zvyknutí. Magnézium si doprajte pravidelne, aj keď máte fyzicky namáhavé povolanie. 

Zvláštnou skupinou sú tehotné ženy, ktoré často potrebujú viac horčíka na správnu funkciu svalstva maternice. 

Horčík sa vo veľkej miere vyskytuje v kostiach. S rastúcim vekom je dobré myslieť na udržanie ich kvality a okrem horčíka im dodať aj vápnik a vitamín D, aby zostali pevné a odolné. 

Odporúčaná denná dávka horčíka - ilustračný obrázok

Ste unavení? Potom je na mieste dodržiavať odporúčanú dennú dávku horčíka.

Magnézium je vynikajúci proti únave a vyčerpaniu, pretože priaznivo pôsobí na nervový systém a tým pádom aj na náš mozog. Okrem toho pomáha navodiť pokojnejší spánok, čo s vyčerpaním úzko súvisí. 

Odporúčanú dennú dávku by preto mali dodržiavať vlastne všetci. Ide o prvok, ktorý je nevyhnutný pre celkové zdravie. Viete ale, ako horčík doplniť?

Dobroty plné horčíka. Čo jesť, keď chcete doplniť horčík?

Šikovným zdrojom horčíka sú strukoviny, pretože okrem neho sú bohaté na vitamíny skupiny B, vlákninu alebo zinok. Sú tiež skvelé na doplnenie bielkovín a príjemným bonusom je ich nízka cena. Ďalej sú to orechy a semienka všetkých druhov. Zaujímavým zdrojom horčíka sú ďatle. Nájdeme ho tiež v mäse a vnútornostiach. 

Kto dáva prednosť výživovým doplnkom, môže sa poohliadnuť po produkte, ktorý okrem odporúčanej dennej dávky horčíka obsahuje aj vápnik a vitamín B6. Táto trojka sa krásne doplňuje a navzájom podporuje. Je to vynikajúca kombinácia pre zdravý pohybový aparát a na podporu energie. 

ProMan PLUS+ balení

ProMan PLUS+

Prirodzená podpora testosterónu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa