Doplnok stravy

Aké príznaky má nedostatok horčíka? Pocítite to hlavne na fyzickej kondícii!

Horčík (alebo magnézium) je základným prvkom nášho pohybového aparátu. Ostatne, viac ako 60 % horčíka v tele je uloženého v kostiach. Prečítajte si, ako si vďaka nemu dokážete udržať skvelú fyzickú kondíciu, a aké má prípadný nedostatok horčíka príznaky.

Aké príznaky má nedostatok horčíka? Pocítite to hlavne na fyzickej kondícii!

Máte obavy, či máte dostatok horčíka? 

Jeho hladinu spoľahlivo určí len lekár. Nie je však nič jednoduchšie, než sa zamyslieť nad skladbou svojho jedálnička a fyzickým výdajom a zhodnotiť, ako na tom ste. Horčík má totiž veľký vplyv na duševnú aj telesnú kondíciu. Je potrebný pre fungovanie metabolizmu a podieľa sa zhruba na 300 procesoch v našom tele. Čím vyššiu fyzickú aj psychickú záťaž máme, tým viac horčíka je spotrebovaného. A preto spomíname, že na prvom mieste by mala byť dôkladná revízia vášho jedálnička. Viete, aké sú potraviny bohaté na horčík a čo ovplyvňuje vstrebávanie magnézia?

K čomu je dobré magnézium? 

Najviac horčíka zužitkuje náš pohybový aparát. Udržiava dobrý stav kostí a svalov, podieľa sa na fungovaní nervového systému, pomáha využiť kyslík v každej bunke nášho tela a zmierňuje aj únavu a vyčerpanie. Pokiaľ máte veľa fyzickej aktivity, telo spotrebováva horčíka viac. 

Celkom jednoducho sa preto môže stať, že vám horčík začne chýbať. Aké má nedostatok horčíka príznaky

  • mravčenie,
  • svalové ťažkosti,
  • búšenie srdca,
  • únava a vyčerpanie,
  • zlá kvalita vlasov, nechtov a pokožky. 

Dnešné potraviny sú na minerály menej bohaté ako kedysi 

Môže za to hlavne chudobnejšia pôda. Dá sa povedať, že hladuje kvôli nám, ľuďom. Rastliny, ktoré v nej vyrastajú, sú chudobnejšie na živiny než napr. pred 100 rokmi. Celý potravinový reťazec je prepojený – zvieratá, ktoré jedia tieto rastliny, majú mäso menej bohaté napr. na horčík, a človek, ktorý je na vrchole pyramídy, konzumuje tým pádom menej výživné jedlo. 

Je dobré vedieť, že na horčík sú bohaté napríklad strukoviny, špenát, orechy, semienka či ryby. Skúste ich do svojho jedálnička zaradiť čo najčastejšie! Magnézium v potravinách si doprajme niekoľkokrát denne. Pokiaľ dáte prednosť doplnkom stravy s horčíkom, mali by ste vedieť, ktoré sú dobré na pohybový aparát a aký sa špecializuje na svaly.

Prečítajte si zaujímavý článok o tom, ako dlho užívať horčík. Zaujíma vás tiež, či je lepšie užívať magnézium ráno alebo večer?

Magnézium na odolné kosti a zdravé svaly

Keď nás trápi nedostatok minerálov v tele, je fajn poradiť sa s odborníkom. Prvé kroky by mali viesť k praktickému lekárovi.

Sú chvíle, kedy horčík potrebujeme o niečo viac než inokedy. V období, keď sa vyvíjajú kosti a rastieme, a potom vtedy, keď už predsa len kondičku strácame. Kvôli práci alebo deťom už nemáme toľko času na pravidelný pohyb, možno to dokonca preháňame s jedlom a náš pohybový aparát chátra. S pribúdajúcim vekom náš organizmus potrebuje viac horčíka, tak na to nezabúdajte! Viete aká je odporúčaná denná dávka horčíka?

Horčík sa kamaráti s draslíkom a vápnikom 

Dokáže ovplyvniť ich vstrebávanie a keďže je toto trio základom pre pohybový aparát, je dobré premýšľať o nich ako o celku. Pokiaľ hľadáte výživový doplnok, určite by v ňom nemali chýbať. S vápnikom súvisí aj vitamín D – jeden bez druhého sa nezaobídu a sú dôležité najmä na silné kosti. 

Zaujímavosť: draslík potrebujeme na správne fungovanie svalov a nervovej sústavy. Možno ste ale nevedeli, že draslík pomáha pri transporte serotonínu v našom organizme. Vďaka nemu podporíte aj hormón šťastia!

bežiaci ľudia

 

ProMan PLUS+ balení

ProMan PLUS+

Prirodzená podpora testosterónu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa