Doplnok stravy

Nedostatok magnézia – príznaky sa podobajú vyčerpaniu

A to tak fyzickému, ako aj duševnému. Ďalej má nedostatok magnézia príznaky napr. v podobe porúch spánku. Prečítajte si, ako túto situáciu riešiť a kedy je dobré navštíviť odborníka.

Nedostatok magnézia – príznaky sa podobajú vyčerpaniu

Horčík – stavebná hmota kostí i svalov

Na čo je dobré magnézium? Magnézium je prvok, ktorý je v ľudskom tele bohato zastúpený. Viac než polovicu nájdeme v kostiach a zuboch. Nie preto div, že snáď každý výživový doplnok na pohybový aparát obsahuje horčík. Viac ho potrebujú športovci (alebo ľudia s fyzicky namáhavou prácou či životným štýlom), ale tiež tehotné ženy a seniori. Magnézium nám pomáha aj v dočasne náročných situáciách, keď sa vystavujeme stresu a náš organizmus ho spotrebuje viac. 

Horčík je určite dobré doplňovať. Bežná strava ho neobsahuje dostatok a okrem toho sme zvyknutí zanedbávať sa v jedle. Viete, čo obsahuje horčík? Čo jesť, keď chcete doplniť horčík?

Oriešky, strukoviny, cereálie – možností je mnoho

Vyberie si skutočne každý. Na magnézium sú obzvlášť bohaté dyňové semienka, celozrnné obilniny a tiež zelenina – špenát či avokádo. Veľmi zaujímavý a chutný zdroj horčíka je potom čokoláda, respektíve kvalitné kakaoJe lepšie užívať magnézium ráno alebo večer? Správne načasovanie dokáže zvýšiť efekt.

Zvoliť si môžete tiež cestu výživových doplnkov. Rozhodne je dobré snažiť sa mať dostatok vitamínov a minerálov v strave, ak je to pre vás ale z nejakého dôvodu zložité, skúste výživové doplnky. Ako sme už spomínali, magnézium by mal obsahovať každý kvalitný produkt na pohybový aparát.

Okrem neho odporúčame postrážiť si v zložení vápnik, vitamín D a prípadne kolagén a glukozamín na kĺby a chrupavky.

Aké má nedostatok magnézia príznaky?

Je to únava, pocit slabosti a vyčerpania. Človek sa cíti bez života a pridať sa môžu problémy so spánkom. Z dlhodobého hľadiska to problém ešte prehlbuje. Ďalej má nedostatok magnézia príznaky v podobe pocitu svalovej slabosti a brnenia, prípadne sa môže objaviť zhoršená citlivosť končatín alebo naopak kŕče. 

koleno - ilustračný obrázok

Nedostatok horčíka je ale v domácich podmienkach ťažké rozpoznať. Vyčerpanie je prejavom mnohých ďalších problémov. V prvom rade sa skúste zamerať na to, aby ste mali dostatočný príjem horčíka. Môžete sa tiež spýtať svojho praktického lekára na to, či vám neurobí kontrolný odber krvi. 

Zaujímavosti, ktoré ste asi nevedeli

  • Horčík sa podieľa približne na 300 procesoch v našom organizme.
  • Potraviny, ktoré pochádzajú zo zeminy, sú na horčík chudobnejšie, než kedysi. Ľudstvo si doslova vyhladovalo pôdu.
  • Lokálne je možné na svaly použiť tiež horčíkový olej.
  • Magnézium bolo objavené už v roku 1808, v roku 1850 sa potvrdila aj jeho prítomnosť v ľudskom tele.
ProMan PLUS+ balení

ProMan PLUS+

Prirodzená podpora testosterónu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa