Doplnok stravy

Strata svalovej hmoty? Myslite na príjem bielkovín

Dlhodobá indispozícia, vek či sedavé zamestnanie – v takých chvíľach svaly rýchlo ochabnú. Čo robiť, keď sa dostaví strata svalovej hmoty a aké živiny doplniť, sa dozviete v tomto článku.

Strata svalovej hmoty? Myslite na príjem bielkovín

Prečo nám svaly ochabujú?

Keď sa niečo nepoužíva, tak to postupne stráca funkciu, a presne to je prípad našich svalov. Postupne strácajú objem i silu a pohyb je čím ďalej ťažší. Dobré svaly skrátka potrebujeme na bežný život. 

Vplyv má nedostatok aktivity – veľa času trávime na gauči, za pracovným stolom, alebo napríklad v dôsledku choroby na lôžku. Okrem toho je to tiež jedálny lístok chudobný na bielkoviny – stavebnú hmotu svalov.

Ako riešiť stratu svalovej hmoty? Čítajte ďalej!

Bez pohybu to nepôjde

Mať dostatok fyzickej aktivity je bod č. 1, čo robiť pri strate svalovej hmoty. Svalové vlákna sa musia pohybom „podráždiť“ aby sa začali posilňovať. Rozhodne tu nemáme na mysli zdvíhanie činiek, to nie je pre každého. Na budovanie svalovej hmoty sú dobré aj prechádzky, ideálne s palicami, aby sa zapojili tiež ruky. Skvelé je plávanie, ktoré pretiahne aj chrbtové svalstvo. Samozrejme jazda na bicykli a všetky ďalšie športy. 

Za šport sa dá považovať aj aktívna a pravidelná práca v záhradke. Nemusíte sa báť, že svaly posilníte iba vo fitness centre.

Jedzte dostatok bielkovín

Bez nich to nepôjde. Proteíny, čiže bielkoviny, sú tou najzákladnejšou živinou budovania svalovej hmoty. Dá sa povedať, že väčšina ľudí ich má nedostatok. Naše jedálne lístky sú založené hlavne na sacharidoch a tukoch, čo je škoda. Najmä seniori si často dajú len pečivo a na bielkoviny zabúdajú (alebo na ne nemávajú chuť).

Bežkyňa

Bielkoviny, to nie je len mäso. Každý deň by ste si mali dopriať mliečne výrobky (tvarohy, netučné a menej slané syry), vajíčka a tiež strukoviny.

Vďaka bielkovinám budete mať viac energie a vaše svaly budú mať dostatočné množstvo paliva. 

Svaly potrebujú horčík

Ak by sme museli vymenovať jediný prvok, ktorý je dobré užívať na svaly, bude to horčík. Podieľa sa tiež na kvalite kostí a podporuje nervovú sústavu, takže váš pohybový aparát bude za horčík jedine vďačný. Magnézium tvorí šikovnú dvojku s vápnikom a odporučiť môžeme aj zinok. 

S vitamínmi je to jednoduché: potrebujeme ich všetky, ale vyzdvihneme hlavne vitamíny skupiny B a vitamín D. 

ProMan PLUS+ balení

ProMan PLUS+

Prirodzená podpora testosterónu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa