Doplnok stravy

Selén v potrave: tieto orechy ho obsahujú najviac a oplatí sa ich jesť každý deň!

Pre mužov je obzvlášť dôležitý na zrenie a kvalitu spermií, pre všetkých potom kvôli podpore imunity. Viete, kde sa vyskytuje selén v potrave? Prezradíme, že na dosiahnutie jeho dennej dávky stačí zjesť jeden jediný oriešok. Ktorý to je?

Selén v potrave: tieto orechy ho obsahujú najviac a oplatí sa ich jesť každý deň!

Na čo je selén a škodí jeho nadbytok?

Selén je prvok, ktorý je bez pochýb pre zdravie dôležitý. Podieľa sa na podpore obranyschopnosti, podľa všetkého funguje ako antioxidant a tiež ho potrebujeme na správnu funkciu štítnej žľazy. U mužov hrá rolu pri dozrievaní spermií. Selén sa teda nedá ničím nahradiť.

Jeho špecifikum je v tom, že ho nemôžeme užívať, ako sa nám chce. Na rozdiel od iných prvkov či živín je možné sa ním predávkovať a jeho dlhodobý nadbytok škodí. Určite si rozmyslite jeho správne množstvo, ak sa ho rozhodnete užívať pravidelne. Jeho nedostatok nebýva bežný, súvisí ale s jednou zaujímavou vecou:

Obsah selénu v potrave závisí od toho, koľko je ho v pôde. Odtiaľ prechádza do plodín, ktoré považujeme za zdroj selénu. Preto v niektorých oblastiach ľudia majú selénu menej než inde. 

Odporúčaná denná dávka selénu pre dospelého je 55 – 200 mikrogramov. Závisí to od váhy a telesnej konštitúcie, ale aj od životného štýlu a potrieb jedinca. Rolu hrá aj to, či ste fajčiari.

Čo jesť, keď chcete doplniť selén?

Selén v potrave nájdeme v rastlinných i živočíšnych zdrojoch. Kladieme dôraz na pestrosť a preto si doprajte čo najviac zdrojov selénu (ale aj ďalších živín). 

Rastlinné zdroje selénu:

  • Orechy a semienka.
  • Strukoviny, cesnak, avokádo.
  • Celozrnné obilniny.

Živočíšne zdroje selénu:

  • Ryby a morské plody.
  • Vnútornosti a iné mäsá.
  • Mliečne produkty.

Zo všetkých potravín bohatých na selén tu vypichneme jednu – para orechy. U nás nie sú až také známe, aj keď ich zoženiete skoro v každom obchode. Para orechy sú bohaté aj na rastlinné tuky a bielkoviny a paria medzi najväčšie orechy vôbec. Ľudia ich konzumujú hlavne preto, že sú plné selénu. Podľa toho, koľko vážite, by malo stačiť denne jesť jeden alebo dva para orechy. Nezabudnite – vysoké dávky selénu nie sú bezpečné, preto sa neoplatí zjesť misku para orechov na posedenie. 


ProMan PLUS+ balení

ProMan PLUS+

Prirodzená podpora testosterónu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa