Doplnok stravy

Selén v potravinách – na svoje si prídu najmä mäsožrúti

Selén, bohužiaľ, nie je až taký známy, hoci má obrovský vplyv na naše zdravie. Viete, prečo nám prospieva a kde hľadať selén v potravinách?

Selén v potravinách – na svoje si prídu najmä mäsožrúti

Ocenia ho predovšetkým muži

Táto živina totiž zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe spermií. Okrem toho prispieva k podpore imunity a chráni naše bunky pred oxidatívnym stresom. Ženy tiež ocenia vplyv selénu na kvalitu vlasov a nehtov. Prečo by sme mali dbať na dostatočný príjem selénu? Bežný jedálniček je naňho pomerne chudobný a mnoho ľudí tak môže mať selénu nedostatok. 

Selén v potravinách živočíšneho pôvodu

Na špičke sú bezpochyby vnútornosti. Pečeň, obličky a tmavé mäso sú všeobecne na selén bohatšie ako hydina či králik. Dobrým zdrojom selénu sú i dary mora – najrôznejšie kôrovce a mäkkýše. O niečo menej selénu nájdeme vo vajíčkach a syroch. Aj tu zohráva úlohu kvalita danej potraviny. 

Selén z živočíšnych zdrojov býva v organizme dobre vstrebateľný. Ideálne je dbať na pravidelnosť jeho príjmu – dať si raz mesačne pečeň na cibuľke, bohužiaľ, nestačí. Zhodnoťte aj to, aké množstvo danej potraviny ste schopní v rámci bežnej porcie zjesť. 

Selén v potravinách rastlinného pôvodu

Tu nemôžeme zabudnúť na fakt, že samotná pôda, v ktorej sa plodiny pestujú, je na selén čím ďalej chudobnejšia. Za zmienku však stále stoja celozrnné obilniny, orechy (predovšetkým para orechy) alebo dokonca huby. So selénom by sme to však nemali ani preháňať – odporúčanú dennú dávku neprekročujte. 

Vegetariáni a vegáni by sa na príjem selénu mali zamerať ešte viac. Keďže ho obsahuje hlavne mäso, ktoré nie je súčasťou rastlinného jedálnička, je vhodné selén dopĺňať formou výživových doplnkov.

S čím môžu selén kombinovať muži?

Výživové doplnky obsahujú často okrem selénu aj zinok. Spoločne tvoria ideálnu dvojicu na podporu mužského zdravia, predovšetkým toho reprodukčného. Aj zinku totiž máme v jedálničku málo a pritom je taký potrebný! Hľadajme preto zinok a selén v potravinách, ale i kvalitných výživových doplnkoch. 

 

ProMan PLUS+ balení

ProMan PLUS+

Prirodzená podpora testosterónu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa