Doplnok stravy

Ako súvisí kvalita spánku a hladina testosterónu so zdravím?

Spánok je alfou a omegou celkového zdravia. Hlavne kvôli hormónom. Niektoré sa tvoria najviac počas noci, a pokiaľ sa nás týka nespavosť, je ich produkcia obmedzená. Ako to vlastne celé funguje?

Ako súvisí kvalita spánku a hladina testosterónu so zdravím?

Černočerná tma

Tak by sa dal popísať stav ideálneho prostredia na spánok. Možno máte skúsenosť, že na chate v prírode, kde široko ďaleko nie je ani elektrina, sa vyspíte najlepšie. Náš mozog je skutočne naprogramovaný tak, že reaguje na najmenšie svetlo. Produkuje totiž hormón melatonín. Ten je zodpovedný za režim bdenia a spánku. Ako sa večer postupne stmieva, jeho produkcia stúpa a vrcholí uprostred noci, aby nám pomohol spať. Pokiaľ spíme len v pološere, do spálne preniká svetlo z chodby alebo z vonku, tvorba melatonínu logicky nie je dostatočná. A nedostatok melatonínu spôsobuje nespavosť. Pozor tiež na svetlo z počítača, televízie, ale aj malé svetielko na ovládači alebo wifi routeri! Intenzita sa nám zdá minimálna, ale náš mozog ju vníma oveľa silnejšie. Dnešné spotrebiče a LED žiarovky sú totiž extrémne silné.


Nespavosť a vplyv na zdravie

Nespavosť môže mať mnoho príčin, zamerajme sa ale na jej dôsledky. Krátkodobý nedostatok spánku spôsobí únavu a podráždenosť, ale pokiaľ ho včas vyriešime, trvalých následkov sa nemusíme báť. Dlhodobá nespavosť má však priamu súvislosť snáď so všetkými vážnymi chorobami. Ďalej to môže dôjsť až k psychickým ochoreniam. To preto, že mozog v noci pracuje inak, ako cez deň. Niektoré procesy sa môžu diať iba v spánku, a ak spíme málo, prebehnú neúplne.

Z dlhodobého hľadiska tak znemožňujeme vlastnému telu, aby správne fungovalo.


Hormonálna nerovnováha

Hormonálny systém je dômyselne prepracovaný. Hormóny riadia celé telo, a teda aj plodnosť. Ako sme spomenuli vyššie, spánok je pre ich produkciu nevyhnutný, a pokiaľ trpíme nespavosťou, neprebieha všetko, ako by malo. Pre plodnosť mužov aj žien je hormonálna rovnováha nevyhnutná. Melatonín, ktorý zodpovedá za náš spánok, sa totiž podieľa aj na tvorbe pohlavných hormónov.


Stres a problémy s početím

Podľa štatistík sa na problémoch s počatím podieľa stres až z 30 %. Stres narúša hormonálnu komunikáciu medzi mozgom a pohlavnou sústavou, a je jasné, že pokiaľ k tomu dochádza dlhodobo, bude riešenie ťažké.

Paradoxom je, že ľudia so stresom potrebujú veľa odpočinku a spánku a zároveň trpia nespavosťou.

To preto, že pri strese produkuje telo kortizol, adrenalín a noradrenalín. Hormóny, vďaka ktorým sa pripravujeme na situáciu Bojuj alebo uteč. Takto to funguje od praveku, keď mal stres svoje opodstatnenie – vďaka nemu mal pračlovek silu utiecť alebo zabiť divoké zviera. V spánku by sme mamuta ťažko premohli. My už ale žijeme inak, a nepotrebujeme nikoho zabíjať. Stres nám však zostal, a ani v spánku si od neho neoddýchneme. Ak stres a nespavosť trápi oboch členov páru, riziko problémov s počatím sa dvojnásobí.


A čo mužský pohlavný hormón testosterón?

Nepodiela sa iba na plodnosti. Jeho hladina súvisí s tým, koľko máme energie a fyzickej sily, aj s našou duševnou pohodou. Najviac testosterónu sa produkuje práve počas spánku, a pokiaľ máme nespavosť, je aj jeho tvorba narušená. Výskumy ukazujú, že muži, ktorí spia dlhodobo menej ako 5 hodín, majú zníženú produkciu testosterónu zhruba o tretinu. Dôsledkom je fyzická aj psychická únava, podráždenosť a samozrejme menšia sexuálna túžba a výkon. Na hladinu testosterónu má opäť vplyv aj hormón kortizol, ktorý sme už spomínali. Čím viac sme v strese, tým viac kortizolu telo produkuje, a tým nižšiu hladinu testosterónu máme.


Naučte se správne spať

Každý deň zaspávajte aj vstávajte v rovnakom čase, vrátane víkendov. Táto pravidelnosť je pre mozog nesmierne dôležitá. Dve hodiny pred spaním pobudnite v šere – nesvieťte silným svetlom, a vyhnite sa aj obrazovke počítača a telefónu. Ideálne je nepozerať sa pred spaním na televíziu. V spálni zaistite maximálnu tmu a ticho, odstráňte všetky elektrospotrebiče. Možno nejaký čas potrvá, kým si telo na tento režim zvykne – nevzdávajte to vopred. Dôležité je aj to, že ak sa v noci prebudíte, v tme zostanete. Pokúste sa toaletu navštíviť bez rozsvietenia, a nepozerajte sa ani na telefón, koľko je hodín. Náhle svetlo počas noci totiž zmarí všetky predchádzajúce snaženia – pre mozog je signálom, že už je deň.

ProMan PLUS+ balení

ProMan PLUS+

Prirodzená podpora testosterónu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa