Doplnok stravy

Vitamín B12 v strave – kde ho nájsť a ako mužom prospieva?

Môžete ho poznať aj pod názvom kobalamín. Vitamín B12 v strave určite nemôže chýbať a nie je zase také zložité doplniť ho. Viete, v čom ho nájsť?

Vitamín B12 v strave – kde ho nájsť a ako mužom prospieva?

Predovšetkým na správnu krvotvorbu

Vitamín B12 sa podieľa na tvorbe červených krviniek. Ich úlohou je prenášať kyslík, ale bez vitamínu B12 nie sú dostatočne veľké a túto schopnosť strácajú. Toto je jeden z veľmi dôležitých procesov, ktorý ovplyvňuje celé naše telo.

Druhou úlohou kobalamínu je podpora správnej funkcie nervového systému. Pre mužov je vitamín B12 vynikajúci prostriedok na psychiku a duševné zdravie. Vplyv má tiež na pamäť a koncentráciu.

Vegáni, pozor!

Vitamín B12 v strave nie je ťažké nájsť, problém však budú mať ľudia, ktorí sa stravujú rastlinne. Zdroje vitamínu B12 sú totiž takmer výhradne živočíšne. Nájdeme ho ako v mliečnych produktoch a vajciach, tak i v mäse. Obzvlášť bohaté sú naňho vnútornosti. Pečeň, obličky alebo srdcia sú najlepšie. 

Vegetariáni a vegáni preto môžu trpieť na nedostatok vitamínu B12. Určite by ho mali organizmu dodávať formou výživových doplnkov – ako už bolo spomenuté, je nevyhnutný na správnu krvotvorbu. 

Vitamín B12 v strave

Kobalamín nie je jediný vitamín B

Mnoho ľudí si myslí, že vitamín B existuje iba jeden, ale to je omyl. V skutočnosti ich poznáme celý rad: vitamín B1, B2, B3, B5, B6, B7 B9 a B12.

Vo všeobecnosti o nich hovoríme ako o vitamínoch skupiny B. Každý z nich má trochu inú funkciu, ako komplex potom podporujú imunitný systém a nervovú sústavu. Pomôžu na psychiku i kognitívne funkcie mozgu. 

Všetky vitamíny skupiny B sú rozpustné vo vode. To znamená, že sa v tele pomerne dobre vstrebávajú, ale zároveň sa neukladajú do zásob a je potrebné myslieť na ich dopĺňanie pravidelne. 

ProMan PLUS+ balení

ProMan PLUS+

Prirodzená podpora testosterónu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa