Doplnok stravy

Nedostatok vitamínu B12 spôsobuje všetky druhy ťažkostí. Problémom je hlavne nedostatok krviniek

Viete, na čo je dobrý vitamín B12 a prečo ho dopĺňať? Nedostatok vitamínu B12 spôsobuje nižšiu tvorbu červených krviniek, a to môže viesť napríklad k únave a pocitu vyčerpania. Čo teda s tým?

Nedostatok vitamínu B12 spôsobuje všetky druhy ťažkostí. Problémom je hlavne nedostatok krviniek

Vitamín B12 alebo kobalamín

Patrí do veľkej skupiny vitamínov B. Jeho najväčšou úlohou v našom tele je podporovať tvorbu červených krviniek. A kde ho nájdeme?

V potravinách živočíšneho pôvodu. V mäse, rybách, črevách, ale aj v mliečnych produktoch. Na nedostatok vitamínu B12 by si mali dať pozor vegáni a vegetariáni, ktorí tieto potraviny nekonzumujú. Tento vitamín sa niekedy pridáva do najrôznejších výrobkov umelo. Napríklad niektoré cereálie sú fortifikované. 

Nedostatok vitamínu B12 sa prejavuje po dlhšej dobe

Ľudské telo si vytvára jeho zásoby, nie sú však nekonečné. Deficit vitamínu B12 sa preto môže prejaviť aj po dlhých mesiacoch. Prejavom sú závraty, pocit vyčerpanosti a únavy, človek sa skrátka cíti bez života. Okrem toho sa môže objavovať brnenie či necitlivosť v končatinách. Nedostatok vitamínu B12 spôsobuje to, že máme v tele menej červených krviniek. 

Červené krvinky majú za úlohu prenášať kyslík po celom tele. Dostatočné množstvo vitamínu B12 je preto veľmi dôležité.

Kto by sa mal mať na pozore ešte viac?

Nedostatok vitamínu B12 ohrozuje predovšetkým seniorov, ktorí už nedokážu dbať o pestrú stravu. Ďalej osoby, ktoré dlhodobo užívajú lieky na tráviaci systém – napr. na žalúdočné ťažkosti, nevoľnosť alebo proti zvracaniu a hnačke. Nedostatok vitamínu B12 sa často týka ľudí, ktorí pijú alkohol. Zvláštnou skupinou sú potom tehotné ženy, ktoré majú zvýšenú potrebu vitamínov a minerálov. 

Každý z nás by sa mal zamyslieť nad tým, aký bohatý je jeho jedálniček na potraviny s obsahom vitamínu B12 a prípadne ho dopĺňať. Kobalamín často obsahuje aj výživové doplnky, čo je iba dobre. 

 

ProMan PLUS+ balení

ProMan PLUS+

Prirodzená podpora testosterónu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa