Maca, čiže žerucha peruánska či peruánsky ženšen, pochádza (ako už názov napovedá) z centrálneho pohoria peruánskych Ánd. Je to rastlina, ktorá dokáže prežívať v extrémnych podmienkach. Jej koreň sa podobá kvake a pôvodný obyvatelia tejto oblasti ju pestujú už najmenej 2 000 rokov. Je zdrojom dôležitých živín a obsahuje vzácnu zmes aminokyselín, minerálov, vitamínov a vlákniny.
Nie je maca ako maca
Málokto to vie, ale maca môže byť nielen žltá, ktorá je najbežnejšia, ale tiež čierna alebo červená. Zaujímavé je, že všetky tri farby koreňa vyrastajú z rovnakých semien. Farby sa tvoria prirodzene v priebehu jedného zberu a farby teda nie je možné pestovať samostatne. Rôzne zafarbené macy majú síce rovnaký výživový profil, fytonutrienty v šupke ich ale odlišujú a dávajú im nielen farbu, ale aj jedinečné vlastnosti.
- Žltá maca obsahuje karotenoidy, ktoré jej dodávajú špecifické žlté zafarbenie (rovnako ako napríklad mrkve alebo tekvici).
- Červená maca má vyšší obsah antokyanínov, čo sú pigmenty podobné tým v čučoriedkach.
- Čierna maca je bohatšia na špecifickú skupinu polyfenolov a antioxidantov, čo ju odlišuje od ostatných farieb.
Ktorá maca je najlepšia? Tá najvzácnejšia?
Z typickej úrody macy sa získa 60 až 70 % žltej macy, 20 až 25 % červenej a 10 až 15 % čiernej macy. Podľa starých andských šamanov to nie je náhoda – veria, že maca takto napovedá, ako ju konzumovať. Najhojnejšia, žltá, je považovaná za najlepšiu na každodenné užívanie. K červenej a čiernej pristupovali ako k posvätným a používali ich na zvláštne účely.
V oblasti Ánd je červená maca považovaná za prevažne ženskú, zatiaľ čo čierna za mužskú.
Maca: prečo ju užívať?
Maca je rastlina, ktorá obsahuje látky zvané „macamidy“. Ide o zlúčeniny, ktoré patria medzi alkamidy, teda skupinu prírodných látok s charakteristickou štruktúrou, ktoré sú spojené s amínom. Podobné zlúčeniny sa nachádzajú aj v iných rastlinách, napríklad paline. Ich unikátne kombinácie a pomer sa ale vyskytujú skutočne iba v mace.
Maca má pozitívny vplyv na 3 oblasti, ktoré sú dôležité pre každého a v ktoromkoľvek veku:
- Podporuje sexualitu a plodnosť
- Tradične bola využívaná ako potravina podporujúca plodnosť mužov i žien. Hovorí sa, že macu začali konzumovať obyvatelia Ánd potom, keď si všimli jej pozitívny vplyv na svoje hospodárske zvieratá.
- Prispieva k fyzickému a duševnému zdraviu
Koreň macy prospieva celkovej kondícii. Živiny, ktoré obsahuje, prispievajú nielen k fyzickému zdraviu, ale aj k duševnej pohode.
Podporuje vitalitu a vytrvalosť
Maca je často označovaná ako peruánsky ženšen, a to práve pre svoj vplyv na vitalitu. Pri súčasnom životnom štýle, ktorý kladie vysoké nároky na aktivitu, tak predstavuje prírodný prostriedok na podporu energie.
Zdroj:
https://www.szpi.gov.cz/clanek/voditka-k-problematice-zdravotnich-a-vyzivovych-tvrzeni.aspx
Vaše komentáre
Vložte svoj komentár:
{{ myComment.name }}:
{{ myComment.text }}
{{ comment.name }}:
{{comment.text}}
Zákaznícka podpora:
{{ reaction.text }}
Vložte svoj komentár: