Doplnok stravy

Aké príznaky má stres? Venujte pozornosť psychickým a fyzickým príznakom

Dnes už asi neexistuje človek, ktorý by sa nestretával so stresom. Pozitívne je, že tento problém má riešenie. Najprv je však dobré vedieť, aké sú príznaky stresu a ako im predchádzať.

Aké príznaky má stres? Venujte pozornosť psychickým a fyzickým príznakom

Vedeli ste, že naši pravekí predkovia zažívali stres?

Stres sám o sebe nie je vždy škodlivý: môže byť pre nás aj prospešný. Je však dôležité rozlišovať dva druhy stresu: eustres (ktorý môže byť pozitívny) a distres (ktorý je stresujúci). 

Eustres je súčasťou života. Stimuluje nás k výkonu rovnako, ako ho stimuloval u pravekých ľudí. Uloviť mamuta alebo odolať útoku zvieraťa si vyžaduje určitý výkon. Dnes to môže byť víťazstvo v cyklistických pretekoch alebo úspešné presadenie myšlienky na pracovnom stretnutí. Je dôležité vedieť, že tento druh stresu je dočasný a slúži nám len na obmedzený čas počas konkrétnej situácie, keď nám pomôže dosiahnuť cieľ.

Ak je stres dlhodobý, je určite zlý.

Trápenie poškodzuje fyzické a duševné zdravie a čím dlhšie trvá, tým ťažšie je vyrovnať sa s jeho následkami. Trápenie pre nás nie je pozitívnym stimulom - ide o pocit každodenného vyčerpania z náročnej práce alebo rodinných starostí. Táto situácia často trvá roky. Hovorí sa, že zbaviť sa dopadov negatívneho stresu trvá dvakrát dlhšie, ako jeho samotné prežívanie. 

Muž premyšľajúci o tom, aké príznaky má stres - ilustračný obrázok

Aké sú príznaky stresu?

Z tých fyzických to môže byť únava a pocit vyčerpania. Nemáme na nič energiu. Niektorí ľudia majú väčšiu potrebu spánku, ale u iných stres naopak spôsobuje problémy so spánkom. Stres môže ovplyvniť kvalitu našich vlasov a pokožky, môžeme neplánovane schudnúť alebo pribrať. Je dôležité dodať, že stres podporuje vznik závažných ochorení!

Menej nápadné, ale o to závažnejšie, sú psychické príznaky. Môže trvať dlho, kým si uvedomíme, že naša náladovosť a podráždenosť sú spôsobené stresom. Odnášajú si to aj naši blízki, s ktorými sa viac hádame alebo si na nich vybíjame svoje emócie. Tu naozaj platí, že každý z nás je jedinečný a rovnako jedinečným spôsobom riešime stres. Zatiaľ čo niektorí ľudia svoje pocity ventilujú silno, iní sa uzatvárajú do seba a prestávajú komunikovať s okolím. Ani jedno nie je ideálne. 

Práca so stresom si vyžaduje trpezlivosť

O príčinách stresu by sa dalo napísať veľa kníh. Na konci každého príbehu nezostáva nič iné, len nájsť riešenie. Ak máte pocit, že problém prerástol vaše možnosti, určite vyhľadajte pomoc odborníka! 

V ľahších prípadoch môžu pomôcť tieto rady:

  • Poctivo dodržiavajte zdravý životný štýl. Všetko sa začína kvalitnou a pestrou stravou, dostatočným spánkom a primeranou fyzickou aktivitou. To je alfa a omega nášho zdravia!
  • Naplánujte si odpočinok a relaxujte aktívne aj pasívne. Čítajte relaxačné knihy, cvičte jogu, choďte na prechádzku do prírody alebo sa venujte tvorivým činnostiam. Naplánujte si tieto aktivity - ak to neurobíte, nikdy na nich nebudete mať čas.
  • Pracujte so svojimi myšlienkami a vzdelávajte sa v oblasti duševného zdravia. Žiaľ, toto sa v škole stále neučí. Stres si do istej miery spôsobujeme sami: neustále sa utápame vo svojich čiernych myšlienkach a nechceme hľadať pozitíva, pretože to nie je ľahké. Ale bez práce nie sú koláče!
  • Hľadajte podporu v prírode. Môžete využiť napríklad účinky ženšenu, ktorý vás nakopne lepšie ako káva. Na upokojenie mysle môžete použiť šípky alebo bylinu damiánu. Vždy je lepšie spoliehať sa na rastlinné výťažky, ako hľadať úľavu v alkohole alebo cigaretách. 
ProMan PLUS+ balení

ProMan PLUS+

Prirodzená podpora testosterónu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa