Doplnok stravy

Zastavte klesajúcu hladinu testosterónu a vyhnite sa andropauze

Veľmi často sa hovorí o ženskej menopauze, čo je tzv. ženský prechod, ale menej často je zmieňovaná mužská andropauza. Obdobie, behom kterého sa mužské telo začína nie len viditeľne meniť. Jedná sa o mužský prechod, ktorý doprevádza a zároveň spôsobuje pokles pohlavného hormónu, teda testosterónu.

Zastavte klesajúcu hladinu testosterónu a vyhnite sa andropauze

Ako spozorovať mužský prechod ?

Muži sú často behom prechodu bez energie a veľmi unavení, objavovať sa môžu návaly tepla a nadmerné potenie. V súvislosti s úbytkom testosterónu sa znižuje tiež libido, objavujú sa problémy s erekciou, a to všetko sa odráža na zníženom sebavedomí, ktoré potom doprevádza ďalšie psychické problémy, v rámci kterých sa môžu vyskytovať aj depresie, problémy s pamäťou a koncentráciou. 


Andropauzu však doprevádza aj rad ďalších problémov a navonok patrných prejavov. Muži strácajú svalovú hmotu a oproti tomu dochádza k väčšiemu ukladaniu tukov a vzniku tzv. „pivného bruška“. Ide o to , že s úbytkom testosterónu viazne svalová regenerácia a dochádza k útlmu tvorbe svalovej hmoty. V tele svalové tkanivo pôsobí ako spaľovač kalórií a s jeho úbytkom by mal klesnúť aj energetický príjem. Pokiaľ k tomu nedôjde, dochádza k priberaniu, ktoré potom spôsobuje celý rad ďalších problémov a ochorení (ateroskleróza, ochorenie ciev a srdca apod.) 


V rámci mužského prechopdu dochádza k riednutiu vlasov i fúzov, ale aj ďalšieho telesného ochlpenia. Zmeny sa dotýkajú aj samotnej pokožky, ktorá sa rýchlejšie vysušuje, stenčuje a je tak viac náchylná k tvorbe vrások. Celý proces môže dôjsť až do tej fázy, že v tele mužov začne prevládať estrogen, kvôli ktorému sa môžu žväčšiť prsné žľazy.


Vyššie zmienené príznaky a prejavy znejú skoro ako z hororu a svedčia o tom, že behom andropauzy sa donedávna silní, charizmatickí a ambiciózni muži môžu zmeniť k nepoznaniu.

Jedná sa vlastne o akúsi obrátenú pubertu, počas ktorej je hladina testosterónu na špici a muži majú hrubší hlas, svalovú hmotu naberú len keď na činky pomyslia a na sex majú chuť skoro stále.

Zmeny môžu začať pozvoľna

Nenechajte sa zmiasť. Andropauza sa môže objavovať pozvoľna, čo je jeden zo zásadných rozdielov pri prechode mužov a žien. U žien je pokles hladiny pohlavných hormónov celkom rapídny a prebieha v nie tak dlhom časovom horizonte. U mužov je úbytok testosterónu pozvoľný a trvá kľudne aj niekoľko rokov, pričom celý proces môže začať už v tridsiatich rokoch života. A aj keď to nemusí byť zrovna váš prípad, je najlepšie sa ubýtkom testosterónu zaoberať aspoň preventívne už po tridsiatke a čo najviac všetky prejavy andropauzy oddialiť.


Nezrýchľujte, odďaľujte

Existujú veci, ktoré mužský prechod urýchľujú. Veľkou mierou na ňho pôsobí zlý životný štýl, ktorý je doprevádzaný stresom, přílišnou konzumáciou alkoholu, takmer nulovou fyzickou aktivitou, obezitou, chronickými ochoreniami a nedostatkom odpočinku a kvalitného spánku. Muži často na tieto prejavy a zásady nedbajú a niektorým príznakom vôbec nevenujú pozornosť, pretože si myslia, že sa objavujú prirodzene s tým, ako starnú. 


Presne opačnými činnosťami, teda obmedzením fajčenia, vyššou fyzickou aktivitou, znížením nadváhy, obmedzením tučnej stravy a alkoholu, ktoré by malo byť nahradené pestrou a vyváženou stravou, ktorá je bohatá na vitamíny a minerály, ale tiež dostatkom kvalitného a ničím nerušeného spánku (telo totiž testosterón tvorí hlavne v noci, v skorých ranných hodinách, teda vo fáze hlbokého spánku) môžeme pokles testosterónu zastaviť a dokonca jeho hladinu aj zvýšiť.

Jednou z najúčinnejších zbraní sú tiež potravinové doplnky, ktoré zastavujú úbytok a zaistia doplnenie hladiny testosterónu. Slúžia tak jako ďalšia výborná súčasť prevencie, ktorá by však mala byť kombinovaná aj s vyššie zmieňovaným zdravým životným štýlom. Sústrediť by ste sa mali na doplnky stravy, ktoré obsahujú prírodné látky. Ich pravidelné užívanie vám pomôže před andropauzou utiecť.

Mladší pochopiteľne nikdy nebudete, môžete ale žiť život taký, ktorý vás baví. 
ProMan PLUS+ balení

ProMan PLUS+

Prirodzená podpora testosterónu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa