Doplnok stravy

Vitamíny pre mužov- zamerajte sa na vitamín B a C

Keď sa povie vitamín, vybaví sa väčšine z nás céčko. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo je to vlastne vitamín, odkiaľ pochádza a na čo nám slúži? A čo tak vitamíny pre mužov? Na čo by sa mali zamerať páni, aby podporili svoje mužské zdravie?

Vitamíny pre mužov- zamerajte sa na vitamín B a C

Čo je vlastne vitamín? 

Vitamíny skupina látok, ktoré sú nevyhnutné pre život. Až na pár výnimiek si ich naše telo nedokáže vyrobiť a preto ich musíme do organizmu dodávať stravou. V našom imunitnom systéme sú vitamíny nezastupiteľné a bez nich sa naše telo nedokáže brániť vplyvom škodlivín z vonku. 

V roku 1912 poľský biochemik Kazimierz Funk objavil v šupke ryže vitamín B1. Práve on navrhol názov vitamín. Je to spojenie latinských slov vitae a amine- „životne dôležité amíny“. Hoci sa neskôr zistilo, že nejde o amíny, názov sa ujal. K dnešnému dňu poznáme 13 základných tipov vitamínov, z ktorých každý a jeden má svoju nenahraditeľnú funkciu. 

Dá sa povedať, že vďaka zdravému životnému štýlu, dostatku pohybu, spánku a vitamínov získame kľúč k spokojnému životu. 

Cvičiaci muž

Prečo je dôležité rozlišovať vitamíny rozpustné vo vode a v tukoch? 

Pretože vďaka tomu budeme vedieť, ako je najlepšie ich prijímať. K správnemu vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tikoch sú logicky nevyhnutné tuky. Keď ich v potrave výrazne obmedzíme, pripravíme sa tak aj o časť vitamínov.

Aj to je dôvod, prečo sa do zeleninového šalátu dáva zálievka s olejom- aby sme získali maximum živín. 


Na druhej strane, vitamíny rozpustné v tukoch sa môžu v tele hromadiť, a je možné predávkovať sa nimi. Patria medzi nich vitamín A, D, E a vitamín K.

Vitamíny rozpustné vo vode sú jednoduchšie absorbované a keď ich má telo prebytok, jednoducho ich vylúči močom. Nemôžu sa tak hromadiť a pôsobiť toxicky Keďže zásobu týchto vitamínov máme v tele zhruba na 1 týždeň, je dôležité pravidelne ich dopĺňať

K zástupcom vitamínov rozpustných vo vode patrí najmä komplex vitamínov B, ktoré zásadne prispievajú k látkovej výmene vo svaloch a nervovom tkanive.

Práve béčka sú snáď najpotrebnejšie vitamíny pre mužov. Konkrétne vitamín B3, B6 a B12. 

Ďalším dôležitým vitamínom rozpustným vo vode je známy vitamín C (kyselina askorbová). Pomáha pri trávení živín, udržiava v dobrej kondícii naše väzivo a chrupavky a výrazne podporuje imunitu. Málokto vie, že vitamín C je potrebný aj pre svaly a kosti. To ocenia najmä muži, ktorí športujú. Páni, keď fajčite alebo ste dlhodobo chorí či prechladnutí, venujte príjmu vitamínu C viac pozornosti. V týchto prípadoch sa céčka spotrebováva viac, takže je dobré zvýšiť ich príjem. 

Nedostatok a nadbytok vitamínov? 

Tak či tak, v tele by mala panovať rovnováha. Nedostatok vitamínov pre mužov sa môže prejaviť poruchou určitých funkcií organizmu. Podľa toho, ktorý vitamín nám chýba, môžeme pozorovať napríklad neurologické poruchy, únavu, vyčerpanie, prejavy na pokožke alebo sklony k nachladeniu. Kedysi dávno trpeli nedostatkom vitamínu C najmä námorníci a rozšírený bol takzvaný skorbut. Dnes vďaka pravidelnému prísunu ovocia a zeleniny táto choroba prakticky vymizla. 

 

ProMan PLUS+ balení

ProMan PLUS+

Prirodzená podpora testosterónu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa