Doplnok stravy

Fakty a mýty o testosteróne

V posledných rokoch sa pozornosť spoločnosti , a to nie len tej mužskej časti, zamerala na slovo testosterón a začala ho skloňovať vo všetkých pádoch. Čo ale testosterón pre naše telo znamená, kde sa berie, prečo ho potrebujeme a aké informácie o ňom sú mýty? Chcete poznať pravdu? Tak pokračujte v čítaní a nechajte sa vedou presvedčiť, že aj vo Vás žije možno pár poloprávd.

Fakty a mýty o testosteróne

Čo je testosterón a na čo všetko má vplyv?

Testosterón je u mužov hlavný hormonálny steroidný hormón a jeho účinky sa do nás premietajú v niekoľkých smeroch. Objavuje sa v nás v podstate už u samotného zrodu plodu, kedy spermie preniknuté do vajíčka s nadvládou chromozómu Y, určujúceho práve pohlavie dieťaťa, teda chlapca, má takú istú hladinu testosterónu v siedmom týždni ako vo veku dospievania – v puberte. Neuveriteľné, že?

Prečo sme menej empatickí ako ženy?

Testosterón nedefinuje iba pohlavie plodu, ale v oblastiach mozgu formuje nervové zakončenia a priamo znižuje počet elektrických prenosov medzi pravou a ľavou hemisférou. Výhodou je, že ako muži máme väčší sklon vynikať v matematike, či prírodovede. Nevýhodou, ale skôr pre ženy, je naopak to, že sme menej empatickí. Veda nám aspoň dala nejaké razítko a nám samotným určité vysvetlenie, prečo ženy niekedy nechápeme. 

Háro až na päty

Testosterón je staviteľom všetkého, čo na sebe ako muži považujeme za veľmi dôležité a čo nás v puberte od žien výrazne odlišuje.

Adamovo jablko, teda ohryzok, je jasný rys a návod, ako vždy neomylne odhalíte muža prezlečeného za ženu. 


V puberte nás testosterón obaľuje chĺpkami, neskôr prechádzajúcimi na fúzy a iné ochlpenia a predovšetkým má za následok našu sexuálnu túžbu, erekciu a produkciu spermií. Možno Vás prekvapí, že testosterón pomáha udržať normálny krvný obraz, ovplyvňuje silu kostí, svalovú hmotu a predovšetkým aj Vašu náladu

Čo všetko ovplyvňuje hladinu testosterónu?

Pokiaľ by ste ho na sebe chceli merať, potom vaše telo bude vykazovať odlišné hodnoty aj v priebehu jediného dňa. Samotným faktorom ovplyvňujúcim Vašu hladinu môže byť už len nedostatok spánku. Denná hladina môže klesnúť aj o 15%, pokiaľ si nedoprajete viac ako 5 hodín. Najväčší úbytok ale obecne nastáva u mužov vo veku okolo 30 rokov. Následne ubúda každý rok nemilosrdne až o 2%.


Pravda a mýty 

Nepravda: Nadmerná hladina testosterónu zapríčiňuje u človeka nekontrolovateľnú agresivitu. 

Pravda: V skutočnosti muži bývajú náladovejší a viac znepokojení naopak s nižšou hladinou testosterónu. Existujú aj dôkazy, ktoré naznačujú, že naopak liečba testosterónom môže znížiť negatívne pocity.

Nepravda: Vysoká hladina testosterónu spôsobuje u mužov plešatosť.

Pravda: Plešatosť nie je známkou mužnosti a nie je spojená s vysokou hladinou testosterónu. Jedná sa predovšetkým o génovú dedičnosť.


Ako sa teda brániť proti nízkej hladine testosterónu?

Nízka hladina testosterónu nie je nijako nebezpečná, ale povedzme, že život jedinca s ňou nesie určité negatíva. 

Vrchom spodkom sa budete dočítať o potrebe navýšenia tejto hormonálnej hladiny, ktorú Vám doporučíme aj my. Poznáme totiž ten rozdiel pred a po.


Aký produkt si vybrať?

Pokiaľ budete hľadať produkty, ktoré sľubujú riešenie Vašej hladiny testosterónu, dbajte prosím v prvom rade o svoje zdravie, teda o kvalitu takých doplnkov. Uistite sa, že prípravky splňujú náročné kritériá na zdravotné tvrdenia, ktoré majú v prvom rade chrániť Vaše zdravie. 


Naše potravinové doplnky sú rýdzo prírodné a sú overené miliónmi užívateľov v 12 krajinách. Je to určite číslo, ktoré Vás presvedčí, že ste našli bezpečný produkt, ktorý hľadáte.
ProMan PLUS+ balení

ProMan PLUS+

Prirodzená podpora testosterónu
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa